Društvo Skriti zmaj je bilo ustanovljeno leta 2008 z namenom združevanja ljubiteljev tradicionalnih kitajskih športnih veščin. Želimo poudariti, da gre za športne veščine.

Namenoma nismo uporabili izraz borilna veščina. Saj v društvu poleg Taijiquana prakticiramo tudi vaje Qigong in Tao vaje, ki na videz kažejo športne gibe. Z besedo veščina pa simboliziramo njihovo notranjo implikacijo, povečanje pretoka qi-ja oziroma življenjske energije. Vse to združuje tudi notranja borilna veščina Taijiquan, ki je naša osrednja vadba.

Mednarodno sodelovanje

Usmerjeni smo k tradicionalnemu, izvirnemu in najbolj pristnemu Taijiquanu. Zato smo povezani z najstarejšo in najbolj priznano Taijiquan šolo, ki jo vodi družina Chen. Pri tej je nastal Taijiquan in je edina, pri  kateri se še ohranja pristen, izviren in prvinski pristop poučevanja Taijiquana. To je pomembno dejstvo, saj so se v sodobnem svetu razvili mnogi novi stili Taijiquana. Celo plesni in akrobatski Taijiquan, ki pa imajo vedno manj stičnih točk z izvirnim stilom in tako izgubljajo svojo prvobitnost.

Predsednik našega društva Dragan Lazarević je soustanovitelj Slovenskega združenja za Chenjiagou Taijiquan, ki je izpostava šole Chenjiagou Taijiquan iz Manchestra VB, pod vodstvom Davida Gaffney-ja in Davidine Siaw-Voon Sim. Šola iz Manchestra pa je podružnica Taijiquan šole iz vasi Chenjiagou na Kitajskem (provinca Henan).

Predsednik našega društva je tudi član šole Chenjiagou Taijiquan iz Manchestra, VB .

Opravil je izpit za inštruktorja oz. učitelja pred komisijo, ki ji je predsedoval mojster Chen Ziqiang iz Chen Village Tai Ji Quan Martial Art Academy (najstarejše in najbolj priznane Taijiquan šole), člana komisije sta bila David Gaffney in Davidine Siaw-Voon Sim.

Sedež društva je v Šentvidu nad Ljubljano, kjer je tudi domicil za izvajanje vadbe, delavnic in drugih srečanj v okviru društva.

Člani našega društva občasno obiskujemo šolo Chenjiagou Taijiquan iz Manchestra, VB in šolo na Kitajskem ter se udeležujemo tudi drugih seminarjev in delavnic v tujini, ki jih vodijo predstavniki izvirnega Chen stila Taijiquana.

Redno obiskujemo seminarje, ki jih organizira Slovensko združenje za Chenjiagou Taijiquan tj. dva do tri seminarje  na leto, ki jih vodita mojstra David Gaffney iz Anglije in Chen Ziqiang, pripadnik 20. generacije družine Chen iz vasi Chen na Kitajskem.

Leta 2015 smo se aktivni člani društva udeležili ter sodelovali pri organizaciji mednarodnega Chen Taijiquan kampa v Planici, ki so ga vodili svetovno priznani: velemojster Chen XiaoXing, mojstra Chen ZiQiang in Chen ZiJun. S svojo prisotnostjo so kampu dali veljavo nekateri najboljši evropski mojstri Chen Taijiquana: Jan Silbestorff, David Gaffney ter mnogi evropski trenerji tega stila.

Kraji, v katerih vadimo

Društvo organizira redno vadbo v Ljubljani, Kamniku, Radovljici, Luciji, Kopru, Mariboru.

Zmaj

Zmaj se lahko odrazi tudi v senci