Društvo Skriti zmaj je bilo ustanovljeno leta 2008 z namenom združevanja ljubiteljev tradicionalnih kitajskih športnih veščin. Tu želimo poudariti, da gre za športne veščine.

Namenoma nismo uporabili izraza borilna veščina, saj v društvu poleg Taijiquana prakticiramo tudi vaje Qigong in Tao vaje, ki le na videz kažejo športne gibe. Z besedo veščina pa simboliziramo njihovo notranjo implikacijo, povečanje in usmerjanje pretoka qi-ja oziroma življenjske energije. Vse navedeno pa združuje notranja borilna veščina Taijiquan, ki je naša osrednja vadba.

Mednarodno sodelovanje

Usmerjeni smo k tradicionalnemu, izvirnemu in najbolj pristnemu Taijiquanu, ki ga poučuje najstarejša in najbolj priznana Taijiquan šola, ki jo vodi družina Chen. Pri tej je nastal Taijiquan in je edina, pri  kateri se še ohranja pristen, izviren in prvinski pristop poučevanja Taijiquana. To je pomembno dejstvo, saj so se v sodobnem svetu razvili mnogi novi stili Taijiquana. Celo plesni in akrobatski Taijiquan, ki pa imajo vedno manj stičnih točk z izvirnim stilom in tako izgubljajo svojo prvobitnost.

Predsednik našega društva Dragan Lazarević je opravil izpit za inštruktorja oz. učitelja pred komisijo, ki ji je predsedoval mojster Chen Ziqiang iz Chen Village Tai Ji Quan Martial Art Academy (najstarejše in najbolj priznane Taijiquan šole), člana komisije sta bila David Gaffney in Davidine Siaw-Voon Sim. Že od leta 1997 se redno izpopolnjuje pri najbolj priznanih svetovnih mojstrih taijiquana in je tudi nosilec certifikata za 4. duan wei.

Sedež društva je v Šentvidu nad Ljubljano, kjer je tudi domicil za izvajanje vadbe, delavnic in drugih srečanj v okviru društva.

Člani našega društva občasno obiskujejo šolo Chenjiagou Taijiquan iz Manchestra, VB in šolo na Kitajskem ter se udeležujejo tudi drugih seminarjev in delavnic v tujini, ki jih vodijo predstavniki izvirnega Chen stila Taijiquana.

Leta 2015 smo se aktivni člani društva udeležili ter sodelovali pri organizaciji mednarodnega Chen Taijiquan kampa v Planici, ki so ga vodili svetovno priznani: velemojster Chen XiaoXing, mojstra Chen ZiQiang in Chen ZiJun. S svojo prisotnostjo so kampu dali veljavo nekateri najboljši evropski mojstri Chen Taijiquana: Jan Silbestorff, David Gaffney ter mnogi evropski trenerji tega stila.

Leta 2018 smo se udeležili ter prav tako sodelovali pri organizaciji  mednarodnega Chen Taijiquan kampa v Tolminu. Imeli smo veliko čast, saj je prav tu veliki mojster Chen XiaoXing zaključil s svojimi gostovanji po svetu – to je bila zadnja delavnica, ki jo je vodil izven Kitajske.

Kraji, v katerih vadimo

Društvo organizira redno vadbo v Ljubljani, Kamniku, Radovljici.

Zmaj

Zmaj se lahko odrazi tudi v senci